Heldere teksten schrijven

Heldere teksten schrijven; zo doe je dat

Je bent vast wel eens teksten tegen gekomen waarvan je dacht: ‘Huh? Wat staat daar nu weer?’. Want het is niet altijd gemakkelijk om heldere teksten te schrijven. Om gewoon te schrijven wat je wilt te zeggen. Zonder gebruik te maken van allerlei moeilijke termen of moeilijke zinnen. Vaak als je gaat schrijven, ga je als het ware in je hoofd zitten. Je wilt het allemaal zo duidelijk mogelijk verwoorden maar belandt al snel in een moeras van woorden. En zie daar maar weer eens uit te komen. In dit blog geef ik je een aantal tips waardoor jouw teksten zo helder als glas worden.

Bedenk voor wie je schrijft

Voor wie is jouw tekst bedoeld? Schrijf je bijvoorbeeld een vacaturetekst, bedenk dan wat voor een persoon je graag in de functie zou willen zien? Zie je bijvoorbeeld het liefste een persoon met veel werkervaring in de functie, gebruik dan een paar veelgebruikte termen in de vacaturetekst. Is je doelgroep een starter in de arbeidsmarkt? Schrijf dan gewoon op wat je verwacht van de sollicitant (‘het werken met nieuwe computersystemen heb je zo onder de knie’).

Dit geldt natuurlijk ook voor je blogs en je webteksten. Wie is jouw ideale klant? (hoe je die vindt kun je trouwens lezen in dit blog…) Met wie wil jij graag samenwerken?  Ga op zijn of haar stoel zitten en stel je voor wat hij of zij graag zou willen lezen.

Wat is het doel van je tekst?

Waarom schrijf je je tekst? Is het om te informeren (bijvoorbeeld een blog met een aantal tips). Om te activeren (bijvoorbeeld een salespagina op je website). Om na te laten denken (bijvoorbeeld een prikkelende post voor social media). Bedenk dus van tevoren wat je wilt bereiken met je tekst. Zo spreek je de juiste persoon aan.

Schrijf actief.

Nee, wees gerust. Je mag gewoon op je stoel blijven zitten. Ik bedoel dus…schrijf actief met taal (het zou dus beter geweest zijn als ik dit kopje ‘schrijf actief met taal’ had genoemd. Zie je? Helder schrijven is voor iedereen lastig…

Maar goed, wat bedoel ik nu met ‘schrijf actief (met taal)’? Gebruik zo min mogelijk hulpwerkwoorden als kunnen, zullen, worden, hebben etc.

Dus niet: “Ik kan je helpen.” Maar: “Ik help je”. Zie je het verschil?

Meer tips hierover vind je in mijn blog over duidelijke taal. Klik op deze link om hem rustig na te lezen.

Gebruik geen ‘moeilijke’ woorden

Vaak zijn het woorden uit de oude doos. Het beste is om woorden te gebruiken die een kind ook zou kunnen snappen. Maak je tekst zo dat iedereen begrijpt wat je bedoelt. Gebruik dus geen jargon (woorden die alleen binnen een bepaald werkgebied bekend zijn). Kom je er bijna niet onderuit om toch een ‘moeilijk’ woord te gebruiken? Omschrijf het woord dan. Of leg het woord uit tussen haakjes na het woord (zoals ik net gedaan heb bij het woord ‘jargon’).

Maak je zinnen niet te lang

Lange zinnen zijn moeilijker te lezen. Je lezer haakt af bij een lange zin. Om zo’n zin leesbaar te houden, moet je vaak gebruik maken van komma’s en komma’s zijn op zich handige leestekens, maar teveel komma’s maken de zin weer bijna onleesbaar. Snap je?

Wil je een keer sparren over je tekst? Plan dan een gratis klikgesprek met me in. Dan kijken we er samen even naar. Wil je meer weten over mijn diensten? Bekijk dan op je gemak mijn pagina over het schrijven van webteksten en het schrijven van blogs.