Loslaten

Het ‘moeten’ loslaten

Laat het lóóóóóós, laat het gááááááán… Je kent het lied uit die waanzinnige film Frozen vast wel.
Ook als je geen kinderen hebt, kan bijna niet zo zijn dat je dit lied nog nooit hebt gehoord. Het zit al in je hoofd hè. Ja, ja, ontken het maar niet.
En, hoewel dit lied inmiddels wel wat irritant is, is het toch mijn motto van de afgelopen tijd. Het is namelijk precies wat ik heb gedaan. Loslaten.

Doen ‘zoals het hoort’. Is dat de juiste weg voor je?

Aan het begin van de periode waar tante Corrie toch wel bij heel veel mensen ongewenst op bezoek kwam, ben ik mijn bedrijf begonnen. De grootste reden hiervoor lees je in dit blog.
Ik ging dus ondernemen. Ik had echt geen idee hoe dat moest en wat daar allemaal bij kwam kijken. Dus wat doe je dan? Juist. Informatie verzamelen, cursussen volgen, trajecten aangaan bij diverse businesscoaches. Want je wilt iets leren. Je wilt leren hoe je een bedrijf op moet zetten. Hoe je jezelf in de markt moet zetten enzovoorts.

En ja. Ik heb hier zeker heel veel van geleerd. Ik heb een goede basis voor mijn bedrijf gebouwd. Maar wat ik vooral geleerd heb, is hoe het hoort. Wat er allemaal bij komt kijken als je je bedrijf succesvol wilt maken. Je MOET namelijk een ideale klant hebben. Je MOET je ideale klant door en door kennen en op de juiste manier aanspreken. Je MOET een e-maillijst. Je MOET dan ook regelmatig een nieuwsbrief sturen (die je dan weer geen nieuwsbrief moet noemen). Ook MOET je zichtbaar zijn op social media. Je MOET regelmatig en consistent posten. En dan ook nog zo dat mensen in actie komen. Komen ze niet in actie? Dan heb je toch echt iets verkeerd gedaan…

Weet je hoeveel ‘moeten’ dat is? Enorm veel. Weet je hoeveel druk dat geeft? Ook veel.
Hoewel ik het best lang heb volgehouden, was ik er afgelopen voorjaar helemaal klaar mee.
Het was op. Mijn inspiratie. Mijn zin in ondernemen. Alles. Ik zou bijna de handdoek in de ring gooien…bijna. Want ik heb het niet gedaan.

Wat ik wel heb gedaan, is alles wat zogenaamd ‘moet’ loslaten. Ik ben met social media gestopt.
Een tijd geen blog geschreven. Geen nieuwsbrieven verstuurd.
Ik concentreerde me vooral op een opdracht die ik al sinds het begin van mijn onderneming heb en de rest gelaten voor wat het was. Zou het alleen bij die ene opdracht blijven? Prima. Ik was er volledig oké mee.

En wat er toen gebeurde…

Ik werd van alle kanten gebeld. Er wilde iemand nieuwe teksten voor zijn website. Mijn vorige werkgever belde met een opdracht. Ik kreeg een megagrote opdracht voor het uitwerken van interviews. Kortom: deze zomer werd mijn beste periode van de afgelopen twee jaar.
Nu ik alle ‘moetjes’ had losgelaten en niet meer de verplichting voelde om hierin mee te gaan, kwam het werk naar me toe.

Wat is de moraal van dit verhaal?

Blijf bij jezelf. Doe wat voor jou goed voelt. Doe wat bij je past. Vind je het leuk om nieuwe posts te maken voor Instagram, Facebook of LinkedIn? Doen! Vind je het leuk om te adverteren? Doen!
Maar beloof me. Stop ermee als het niet meer goed voelt. Laat het los en kijk wat ervan komt.


En eerlijk: ik bevind me in een enorme luxepositie. Ik hoef niet per se geld binnen te halen om de hypotheek (of de energierekening…) te betalen. Dus ik kan het ook gemakkelijk loslaten. Ik hoef namelijk niet te leven van mijn bedrijf.
Maar blijf ook bij jezelf als het wel zo is. Vind je het eigenlijk allemaal wel leuk? Je kunt namelijk ook een combinatie maken. Neem een parttime baan in loondienst en doe je bedrijf ernaast. Zo ben je niet afhankelijk van de inkomsten van je bedrijf en is het gemakkelijker om uit te zoeken wat bij je past.
Doordat ik even pas op de plaats heb gemaakt, heb ik geleerd dat ik het schrijven van blogs het allerleukst vind om te doen. Korte stukken tekst om een boodschap uit te dragen. Teksten waarbij je snel tot de kern kunt komen.

Denk jij nu. Blogs? Schrijven? GATVERDAMME!

Maak mij dan blij en besteed het schrijven van je blogs uit. Heb je een podcast? Ik maak er graag een blog van. Of we bepalen samen een onderwerp en ik ga aan de hand daarvan op onderzoek uit. Of je heb het onderzoekwerk zelf al gedaan en zwiept een paar artikelen over de schutting. Of je kletst mijn WhatsApp vol met spraakberichten over wat je kwijt wilt. Het kan allemaal.

Wil je meer lezen over het uitbesteden van je blog? Check deze pagina. Daar vind je alle informatie.
Weet je al zekere dat je je komende blogs niet zelf wilt schrijven? Plan dan een gratis klikgesprek met me in. Spreek ik je snel?