Hoe vind ik mijn ideale klant?
Op dit moment ben ik bezig met een opleiding om, naast het corrigeren van teksten, ook te leren om waanzinnige teksten voor jou te schrijven. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat het schrijven van teksten lastig kan zijn. Je kunt urenlang over je onderneming vertellen. Over je diensten. Over je passie. Over de manieren waarop jij anderen kunt helpen. Maar moet je het opschrijven? Dan sla je volledig dicht en blijf je maar staren naar die knipperende cursor.
Ben je dit helemaal zat? Dan is het een idee om het schrijven van je teksten uit te besteden. Voor de tekstschrijver is het dan heel fijn als jij je ideale klant helder hebt. Voor wie wil jij werken? Wie wil jij helpen? Voor wie ben jij dè oplossing? In dit blog deel ik vijf stappen richting jouw die ene, fantastische klant.
Stel jezelf eerst een aantal basisvragen.
Je kunt jezelf bijvoorbeeld deze basisvragen stellen. Is het een man of een vrouw? Welke leeftijd heeft hij of zij? In welke branche is hij of zij werkzaam? Je kunt hem of haar zelfs een naam geven om het zo nog persoonlijker te maken. Mijn ideale klant heet bijvoorbeeld Chantal.
Bepaal de eigenschappen.
Welke eigenschappen heeft jouw ideale klant? Wat vindt hij of zij belangrijk? Is er een gezin? Is hij of zij kostwinnaar of niet? Hoe lang is hij of zij al ondernemer? Is hij of zij dominant? Of juist zachtaardig? Staat hij of zij open voor aanwijzingen of moet je echt je best doen om hem of haar te overtuigen en is hij of zij enorm eigenwijs? Ga hierbij vooral op je eigen gevoel af. Waar word jij blij van? Welke personen vind jij prettig om mee te werken?
Ga op zoek naar de pijnpunten.
Waar loopt je ideale klant tegenaan in zijn of haar bedrijf? Wat is het probleem dat opgelost moet worden? Welk probleem komt telkens terug en weet je ideale klant maar niet op te lossen (en jij wel). Stel: jouw lievelingsklant is een vrouwelijke kindercoach. Een pijnpunt kan dan bijvoorbeeld zijn dat ze het lastig vindt om ouders te overtuigen van haar kunnen. Ze ‘behandelt’ dan wel de kinderen, maar de ouders betalen en zullen in eerste instantie contact met haar zoeken. Het kan voor ouders dan een behoorlijke stap zijn om te erkennen dat hun kind hulp nodig heeft en dat zij die hulp niet kunnen bieden.
Kijk naar de verlangens.
De volgende vraag die je moet beantwoorden is: wat zijn de verlangens van je ideale klant? Wat wil hij/zij bereiken met zijn of haar bedrijf? Om het voorbeeld van de kindercoach nog maar eens te nemen. Daarbij kan een verlangen zijn om ouders te overtuigen dat zij als ouders niet ‘falen’ als ze hulp zoeken, maar dat het juist heel krachtig is om te erkennen dat je als ouders niet alles kunt. Dat het soms heel goed kan helpen als iemand anders het probleem vanuit een andere invalshoek benadert.
Welke oplossing kun jij bieden?
De laatste stap bij het bepalen van je ideale klant is bepalen welke oplossing jij kunt bieden voor het probleem en de verlangens van je lievelingsklant. Wat kun JIJ doen om je ideale klant te helpen, zodat hij/zij weer rustig kan gaan slapen en zich over bepaalde zaken niet meer druk hoeft te maken?
En weet je: je ideale klant blijft nooit voor altijd en eeuwig jouw ideale klant. Jij ontwikkelt je namelijk in de loop van de tijd. Je expertise kan veranderen. Misschien wil je wel een andere richting op met je bedrijf. Bekijk dus elk jaar of half jaar of je ideale klant je ideale klant nog is. Past hij/zij nog bij jouw wensen voor je bedrijf? Nee? Neem opnieuw bovenstaande stappen door en pas het eventueel aan.
Heb jij je ideale klant al helder?