aantal woorden blog

Hoeveel woorden moet een blog hebben?

Dat is en blijft altijd de grote vraag bij iedereen die een blog gaat schrijven. Want wat is nu de beste lengte voor een blog? Je wilt graag dat je blog zowel gevonden als gelezen wordt. Maar hoe krijg je dit nu het beste voor elkaar?

Het zit hem niet alleen maar in de lengte….

Je leest heel vaak dat een blog uit minimaal 300 woorden moet bestaan. Op deze manier zien de zoekmachines jouw blog als een blog met inhoud. Want een blog met 100 woorden wordt door de zoekmachines vaak niet als inhoudelijk gezien. Op dit punt in mijn blog zit ik rond de 100 woorden en heel veel inhoud zit er natuurlijk nog niet in.

Het idee van de zoekmachines is dat als je een stuk tekst (een blog) hebt van rond de 300 woorden er een goed inhoudelijk stuk is gepubliceerd. Een stuk dat het waard is om door de zoekmachines bekeken en gewaardeerd te worden. Daar komt dat magische aantal van 300 woorden dus vandaan. Maar het zit hem niet alleen maar in de lengte…

Wat is er nog meer belangrijk?

Het succes van je blog is ook afhankelijk van de inhoud van je blog. Want je kunt wel netjes een blog van 300 of misschien wel 600 woorden geschreven hebben. Maar als de inhoud van je blog totaal niet interessant is, haken je lezers al heel snel af. Het beste is dus om een balans te vinden tussen alle informatie leveren die toch ook snel te lezen is.

Zorg ook voor een goede leesbaarheid.

Zorg dat je blog ‘lekker’ weg leest. Snel te scannen is, maar toch ook een goede zinsopbouw heeft. Het beste om te doen is om je blog even weg te leggen en daarna met een beetje (figuurlijke) afstand te lezen. Vind je zelf dat je blog ‘lekker’ leest? Dan zal je lezer dit ongetwijfeld ook vinden.

En als je lezer je blog niet fijn vindt om te lezen, dan heb je helemaal niets aan je fantastische SEO-proof blog. Niemand zal hem gaan lezen.

Denk dus hieraan bij het schrijven van je blog.

Kort gezegd moet je ervoor zorgen dat je blog zo kort als mogelijk (snel scannen) en zo lang als nodig is (goede inhoud).

Kort voor je opgesomd:

  • Zorg voor voldoende lengte om al je inhoud in kwijt te kunnen.
  • Kwaliteit gaat voor kwantiteit.
  • Zorg ervoor dat je blog fijn leest. Dit kun je het beste testen door je blog even weg te leggen en daarna zelf nog een keer door te lezen.

Is dit allemaal helder? Of begrijp je er allemaal niets meer van. Weet dan dat je het schrijven van je blogs ook uit kunt besteden. Op deze pagina lees er alles over. Heb je nog vragen? Plan dan een gratis en vrijblijvend klikgesprek in. Dan kijk ik graag even met je mee.