Ben jij een plotter of een pantser?
Als jij het laatje van je vaatwasser inruimt. Leg je dan al het bestek per soort bij elkaar, zodat je bij het uitruimen alles bij elkaar hebt? Of mik je alles erin en dan zie je wel hoe het er uit komt? Oftewel: ben jij iemand die vooruit plant zodat het op een later moment gemakkelijker voor je is? Of ben je een ‘go-with-the-flow-persoon’? In de boekenwereld is de vraag dan: ben je een plotter of een pantser?
Wat is een plotter?
Een plotter is iemand die, voordat het verhaal daadwerkelijk geschreven wordt, de grote lijnen al helemaal duidelijk heeft. Precies weet wat er in welk hoofdstuk geschreven gaat worden. Denkt dus van tevoren goed na over het verhaal.
Een plotter weet hoe het verhaal opgebouwd gaat worden en heeft een overzicht van alle hoofdstukken met daarin een korte beschrijving van de gebeurtenissen.
Een plotter heeft ook nagedacht over de structuur van het verhaal, het perspectief en de karakters en hoe deze met elkaar verbonden zijn.
En hoe werkt een pantser dan?
Een pantser heeft een globaal idee waar het verhaal over moet gaan en waar het zich ongeveer af gaat spelen. Dan gaat hij of zij gewoon schrijven. Met weinig voorbereiding en volledig intuïtief.
Is het dan allemaal zo zwart-wit? Nee, natuurlijk niet.
Er zijn ook auteurs die niet in een hokje te proppen zijn. De manier waarop ze werken, zit tussen een plotter en pantser in. Ze maken bijvoorbeeld van te voren wel een globale opbouw van het verhaal (misschien wel met alleen steekwoorden) en gaan dan gewoon schrijven.
Wat is beter: plotten of juist niet?
Je hebt helemaal niets aan dit antwoord, maar: het maakt niet uit. Wat namelijk voor de ene auteur werkt, werkt weer totaal niet voor de ander auteur. Het is maar waar jij je goed bij voelt.
Wil je wel graag structuur aanbrengen in je verhaal (en dus plotten), maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Dan heb ik speciaal hiervoor een template gemaakt zodat jij je verhaal tot in de puntjes kan opbouwen. Het helpt je om eerst je verhaal in grote lijnen neer te zetten, om het daarna steeds verder per hoofdstuk te specificeren.
Je kunt deze template ook gebruiken als je een pantser bent of er ergens tussenin zit. Dan vul je de template bijvoorbeeld in terwijl je aan het schrijven bent, zodat je toch heel gemakkelijk kunt zien of je verhaal een beetje gemakkelijk is opgebouwd.
Deze template voor de opbouw van je verhaal is onderdeel van een set van vier templates. Zo zijn er naast deze template nog:
- Een template voor het vormen van je karakterdossier. Zodat jouw karakters ‘echte’ mensen worden waarin je lezer zich kan verplaatsen.
- Een brainstormtemplate waarmee jij het verhaal dat nu nog in je hoofd zit visueel kan maken. Weg met de chaos in je hoofd.
- Een template voor het maken van een goede schrijfplanning zodat jij je schrijfdoelen ook écht gaat halen en je straks jouw eigen boek in handen hebt.
Denk je nu: die templates lijken me allemaal wel handig! Dan kun je ze ook in een keer als pakket aanschaffen. Om je te belonen dat je het schrijven van je verhaal zo serieus neemt, betaal je in dat geval maar voor drie templates in plaats van vier.
Heb je nog vragen over de templates, of andere vragen over het schrijven van je verhaal? Stel ze dan gerust.
Stuur een e-mail naar jolanda@jolandageels.nl en ik beantwoord jouw vraag met alle plezier.
En of je nu een plotter of een pantser bent, of daar ergens tussenin: ik wens je heel veel plezier met het schrijven van je verhaal!