praten versus schrijven

Praten lukt wel. Maar schrijven?

‘Laat mij vertellen over mijn bedrijf en ik klets zo een uur vol. Maar vraag me niet om het op te schrijven want dan zit ik urenlang naar een knipperende cursor te kijken.’

Dit vertelde een ondernemer mij laatst tijdens ons klikgesprek. En het is niet de eerste keer dat ik dit hoorde. Zo lang ze over hun bedrijf mogen vertellen, kunnen ze bijna niet stoppen. Maar als ze de teksten van hun website moeten gaan schrijven, slaan ze helemaal dicht.

Schrijven doe je vanuit je hoofd en praten vanuit het hart

Mijn mening is dat iedereen kan schrijven. Maar we zijn vaak heel erg streng voor onszelf. We vinden het al snel niet goed genoeg. Vinden dat de essentie van wat we te vertellen hebben, niet goed overkomt als je het gaat opschrijven. We gaan teveel in ons hoofd zitten. En we weten allemaal dat daar bij iedereen een stemmetje zit die jou vertelt dat het allemaal niet goed genoeg is. Maar wat kun je nu wel doen om toch die kneitergoede tekst te schrijven?

Schrijf precies op wat je zegt

Stel je voor dat je aan het vertellen bent over je bedrijf. Over die dienst of dat product. Typ mee terwijl je het (in je hoofd) vertelt. Doe als of die pagina in Word jouw publiek is. Let er niet op of je typfouten maakt. Het hoeft ook nog geen logisch verhaal te zijn. Maar typ, typ, typ. Laat alles wat je wilt vertellen eruit stromen. Ga je van de hak op de tak? Geen probleem. Op een later moment ga je alles structureren en ga je schrappen. Maak je zinnen en daarmee je verhaal beter.

Laat je tekst checken

Vind je dit laatste stukje (het structureren en schappen van je tekst) nu juist het meest lastige stukje? Laat je tekst dan controleren. Ik doe dit heel vaak voor ondernemers. Zij spuien alles wat ze willen zeggen in een Word-document en ik maak er vervolgens een logisch en goed leesbaar verhaal van. Als je zelf namelijk gaat structureren en schappen kan het zo maar gebeuren dat je toch weer teveel in je hoofd gaat zitten en alles zo in de prullenbak mikt. Zonde! Je kunt hier alles lezen over mijn dienst als tekstcorrector.

Maak een video of podcast en laat dat ombouwen tot een blog

Stel, je hebt geen blog, maar wel een heleboel instructievideo’s of misschien zelfs wel een podcast. Weet je dat je hiermee enorm veel blogcontent in handen hebt? Van één podcast zijn misschien wel meerdere blogs te maken. Ik zet zo’n podcast met alle plezier voor je om in een blog. Helemaal klaar om op je website te plaatsten. Want niet iedereen is van de podcasts. Sommige mensen lezen liever. Zo vang je twee vliegen in één klap. Meer weten over het laten schrijven van blogs? Check deze pagina.

Wat ga jij doen? Kijken naar een knipperende cursor of een gratis klikgesprek met mij boeken?