wat is een zoekterm

Wat is een zoekterm?

Leuk hè, al de tekstschrijvers en webbouwers die maar roepen dat je vooral de juiste zoektermen op de juiste plekken in je tekst moet verwerken. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je afvraagt: wat is een zoekterm nu eigenlijk?

Een zoekterm is dat wat jouw potentiële klant in de zoekbalk van Google typt

Ingewikkelder kan ik het eigenlijk niet voor je maken. Ben jij een kindercoach? Dan wil je natuurlijk op die term gevonden worden. Om het specifieker te maken kun je het woord ‘kindercoach’ combineren met bijvoorbeeld je woonplaats. Zo weten potentiële klanten uit de buurt jou beter te vinden.

Waar plaats ik die zoektermen?

Plaats die zoektermen zeker in de titel van je blog; de H1-titel. Daaronder kun je ze het beste aan het begin en aan het eind van je alinea plaatsen. Maar….let daarbij wel op de leesbaarheid en stop je alinea niet helemaal vol met je zoekterm. Dat wordt door Google weer ‘afgestraft’. Heb je maar een korte alinea, dan zou ik een keuze maken. Dus of aan het begin of aan het einde van je tekst.

Verschil shorttail en longtail zoektermen

Dan is er nog zoiets als shorttail en longtail zoektermen. Een longtail zoekterm bestaat kort gezegd uit minimaal vier woorden en is vaak ‘vermomd’ als een vraag.
Zoek je bijvoorbeeld op ‘cv-ketel’ (shorttail zoekterm) dan krijg je in de zoekresultaten van alles te zien. Van een nieuwe cv-ketel, onderhoudsbedrijven, tot aan een forum waarbij er problemen met je cv-ketel worden opgelost.

Zoek je op ‘wat kost een nieuwe cv-ketel’ (longtail zoekterm) dan worden de oplossingen die benoemd worden in de fora al niet weergegeven en krijg je wel specifiekere resultaten op je zoekopdracht.

De juiste zoektermen zijn dus belangrijk

Het is dus erg belangrijk dat je de juiste zoektermen gebruikt. Je vindt deze zoektermen door een goed zoekwoordenonderzoek te doen. Hoe vlieg je dit nu het beste aan? Daar heb ik eerder een blog over geschreven. Die vind je door hier te klikken.

Vind je het allemaal veel te ingewikkeld? Plan dan een gratis klikgesprek met me in. Dan kijk ik graag even met je mee.