Wat is een zoekwoordenonderzoek?
Je bent net begonnen met je onderneming en van het woord ‘zoekwoordenonderzoek’ heb je nog nooit gehoord. Maar hoe langer je het internet en Social Media afstruint voor informatie, hoe vaker je dat ene woord tegen komt. En er wordt vooral heel veel verteld hoe belangrijk het wel niet is. Maar voor jou blijft het een groot vraagteken. In dit blog zal ik je uitleggen wat een zoekwoordenonderzoek is en welke tools handig zijn om hiervoor te gebruiken.
Een korte uitleg over het zoekwoordenonderzoek.
Zoals het woord misschien al aangeeft, is dit een onderzoek dat je op het internet doet naar woorden of zinnen die jouw ideale klant gaat intoetsen in de zoekmachines. En dan is het natuurlijk de bedoeling dat hij of zij op jouw website uitkomt. De stap die je als eerste dus moet nemen is het helder krijgen van jouw ideale klant. Over het vinden van jouw lievelingsklant heb ik al eerder een blog geschreven. Die vind je hier.
Als jij je ideale klant helder hebt kun je gaan onderzoeken waar hij of zij naar zoekt in de zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google. Wat je eigenlijk doet is op de stoel van jouw lievelingsklant gaan zitten. Je klant zit achter zijn of haar laptop. Opent Google. En wat wordt er dan ingetoetst?
Ik zal een voorbeeld geven. Stel, jij bent een VA (een secretaresse op afstand) en jouw ideale klant is een drukke onderneemster die veel te veel tijd kwijt is aan niet-declarabele taken. Zij zou dan bijvoorbeeld in Google kunnen zoeken op ‘geen tijd voor administratie’ of ‘meer tijd voor eigen onderneming’. Of misschien kent ze de term ‘virtual assistant’ wel en toetst ze dat in. Hoe fijn zou het dan zijn als jouw website een van de eerste is die ze ziet?
Tools voor een zoekwoordenonderzoek.
Voor een goed zoekwoordenonderzoek zijn verschillende tools beschikbaar. De tools die ik hieronder heb genoemd zijn heel simpel, en zonder (dure) abonnementen te gebruiken.
Op Google zelf kun je al heel veel opties vinden. Als je een zoekwoord invult dan komen er vaak al andere opties tevoorschijn. Opties die jij, mits relevant, ook als zoekwoord kunt gebruiken. Bij de zoekresultaten onderaan de pagina staan ook vaak nog wat opties die je als zoekwoord kunt gebruiken.
- Answer the Public
Op deze website kun je ook een zoekwoord dat je al eerder hebt gevonden intoetsen om te kijken welke vragen er rondom dit zoekwoord gesteld worden. Zo kun je weer nieuwe ideeën opdoen.
- Google Keyword Planner
Als laatste licht ik de Keyword Planner uit. Dit is ook een tool van Google maar dan weer op een andere manier. Met deze tool kun je de zoekvolumes zien van de door jou opgespoorde zoekwoorden. Zo weet je of een zoekwoord populair is en of het handig is om te gebruiken. Als er bijvoorbeeld op een bepaald woord 100-1000 keer per maand gezocht wordt kun je dat natuurlijk beter gebruiken dan een woord waar ‘maar’ 10-100 keer per maand op gezocht wordt.
Voor een goede content….
.. is het dus heel rendabel om er achter te komen waar jouw ideale klant naar zoekt. De juiste zoekwoorden zijn vaak de pijnpunten van je klanten. Dat is het probleem dat ze graag opgelost willen zien. Verwerk deze zoekwoorden in je content en op je website en je bent als het ware een magneet voor nieuwe klanten. Zonder een goed onderzoek is de kans groot dat je met losse flodders schiet. In de hoop dat je een keertje raak schiet.
Een goed zoekwoordenonderzoek is dan ook onderdeel van mijn aanbod als tekstschrijver. Zowel voor webteksten als voor blogs. Wil je vrijblijvend kennis maken om te kijken wat ik voor je kan doen? Plan dan snel een klikgesprek in.