Wat is SEO?
SEO. Als ondernemer kom je deze term om de haverklap tegen en het is echt een gemiste kans als je niet weet wat het inhoudt. Het lijkt misschien een vage term (zeker als je net begint met ondernemen). Ik weet nog van mezelf dat ik heel graag heel ver weg bleef van dit soort termen. Ik kon echt niets met SEO. Nu weet ik wel beter. SEO is echt heel fijn en super leuk om mee bezig te zijn.
Zoekmachineoptimalisatie.
SEO betekent letterlijk: Search Engine Optimization. In het Nederlands noemen we SEO ook wel ‘zoekmachineoptimalisatie’. Oftewel: hoe kan ik de teksten van mijn website zo aanpassen dat mijn website goed gevonden wordt in Google? Google is natuurlijk de grootste zoekmachine. Zo groot dat we er zelfs een werkwoord van gemaakt hebben.
Bij goede SEO maak je gebruik van de juiste zoekwoorden en zoektermen. Welke woorden of zinnen toetst jouw ideale klant in als ze op zoek zijn naar iemand in jouw vakgebied? Ben jij bijvoorbeeld loopbaancoach, dan zou een zoekwoord ‘nieuwe baan’ kunnen zijn. Of er wordt ‘ik vind mijn baan niet meer leuk’ ingetoetst op Google. Door dit soort woorden en zinnen te gebruiken in de teksten van je website, is de kans groter dat je getoond wordt op de eerste pagina van Google. Om er achter te komen welke zoekwoorden jouw ideale klant intoetst op Google moet je een zoekwoordenonderzoek gaan doen.
Zoekwoordenonderzoek.
Help! Daar is weer zo’n term: zoekwoordenonderzoek. Een zoekwoordenonderzoek is niet meer dan een onderzoek naar de woorden die jouw ideale klant intoetst bij Google. Ik schreef eerder een blog om uit te leggen wat je ideale klant is en hoe je deze kunt vinden.
Terug naar het zoekwoordenonderzoek. Er zijn verschillende manieren om dit zoekwoordenonderzoek te doen. Gewoon via Google zelf. Of via Google Keywordplanner. Via deze site kun je de door jou bedachte zoekwoorden intypen en zien hoe vaak per maand op dit zoekwoord wordt gezocht. Wordt er bijvoorbeeld 10 tot 100 keer per maand op gezocht, is het niet zo heel handig om dit zoekwoord te gebruiken. Veel handiger is het om een zoekwoord te gebruiken waar bijvoorbeeld 100 tot 1000 keer op gezocht wordt.
Dit zijn al twee websites van de vele websites die jou kunnen helpen om goede zoekwoorden te vinden.
Maar gooi nu niet je hele tekst vol met zoekwoorden.
Als je de door jou gevonden zoekwoorden gebruikt in de teksten van je website kan Google je zo maar belonen door je hoger in de zoekresultaten te plaatsen. Maar pas op: je tekst moet wel goed leesbaar blijven. Als je de hele webtekst vol zet met alle zoekwoorden die je hebt gevonden, haakt je lezer in ieder geval al af. Ook verwijst Google je ergens naar pagina vier van de zoekresultaten. Met als gevolg dat website helemaal nooit gevonden gaat worden. Dat is natuurlijk zonde!
Slaat je enthousiasme volledig om in paniek? Adem in, adem uit en bekijk deze pagina op je gemakje. Hier lees je alles over wat ik voor je kan doen met betrekking tot het schrijven van je webteksten.