Hoe werkt de eindredacteur of de corrector?

Kom erachter via een proeverij

Je kunt gewoon even proeven

Die kleine blokjes kaas op de toonbank bij de kaasboer? Die zijn er om even te proeven.

Zie je een nieuwe smaak in de ijssalon? Dan mag je heel vaak wel even een lepeltje proeven.

 

Even proeven is dus helemaal niet zo gek. Dus waarom niet proeven bij een eindredacteur of corrector?.

Proeven van mijn manier van werken. Van mijn manier van feedback geven. Met als extraatje een leesrapport met tips en tops om je manuscript nóg beter te maken.

Want het is natuurlijk hartstikke spannend om je manuscript uit handen te geven. Dat snap ik. Nu het verhaal uit je hoofd is en op papier staat, wordt het ineens écht. Om dat dan aan iemand die je helemaal niet kent te laten zien, is een grote stap.

Maar eigenlijk wil je wel alle blinde vlekken weggepoetst hebben. Ook zullen er ongetwijfeld typfoutjes in staan. Je ziet ze gewoon niet meer naar voor de 100e keer je manuscript te hebben doorgenomen.

Maar bij wie moet je dan zijn?
Hoe werkt het met dat redigeren?
Krijg je het straks terug vol met rode pennenstrepen en boordevol kritiek?

Op een laagdrempelige manier kennis maken met een redacteur is dan heel fijn.

Proeverij redactie

Je geldboom wordt niet gelijk leeggeschud.

Zelf je boek uitgeven kost natuurlijk best wel wat geld. Het is natuurlijk lastig om een berg geld te betalen en dan maar hopen dat het goed komt. Je koopt tenslotte bij de kaasboer ook niet ineens een kilo van die nieuwe kaas in de hoop dat je het lekker vindt.

Wat je wel wilt is straks een kneiter van een feelgood uitgeven. Hoe fijn is het dan om alvast te weten hoe het redactie- of correctieproces straks 'voor het eggie' zal zijn?

Dus wil je even proeven.

En nee, je kunt geen hapje van me nemen (al zou het wel een hele handige manier van afvallen zijn...), maar je kunt wel op een simpele manier kennismaken met mij en mijn manier van werken en feedback geven.

Je bent niet direct veel geld kwijt, maar je weet wel waar je manuscript al in uitblinkt en waar je nog aan kunt werken. Voor maar € 27,- weet jij precies hoe ik met jouw manuscript aan de slag ga.

En weet je? Als ik uiteindelijk jouw hele manuscript mag redigeren of corrigeren dan haal ik de kosten voor de proeverij gewoon van het totaalbedrag voor de redactie of correctie af.

Daar hoef je het dus niet voor te laten.

Proeverij redactie

Hoe gaat dat in zijn werk, die proeverij?

De proeverij is een boekredactie of -correctie in mini-vorm. Ik ga dus net zo secuur door jouw werk als ik voor een volledig manuscript zou doen.

Jij hoeft eigenlijk maar twee dingen te doen (naast betalen natuurlijk 😉)

Wat doe jij?
Jij stuurt mij maximaal tien pagina’s van jouw feelgood manuscript in Word.
Daarna ga je maximaal een week in de wachtstand totdat ik mijn werk gedaan heb.

Wat doe ik?
Ik check jouw tien pagina’s op:

 • Leesbaarheid
 • Alinea-indeling
 • Interpunctie
 • Consistentie
 • Spelling en grammatica

Daarna maak ik een leesrapport waarin ik je tips en tops geef over dit deel van je manuscript die je dan gemakkelijk weer kan doorvoeren in je uiteindelijke manuscript. Zo wordt je uiteindelijke manuscript nóg beter.

Wil jij dus op een simpele en laagdrempelige manier kennismaken met mijn werk als redacteur of corrector? Dan raad ik je zeker aan de proeverij te kopen.

Je krijgt dan een goede basis om je feelgood manuscript verder uit te bouwen. Je weet waar je de rest van je manuscript op kan letten waardoor je uiteindelijk een kneiter van een document bij je uitgever kan inleveren.

Veelgestelde vragen:

 • Mijn manuscript is nog helemaal niet af. Is dat erg?
  Nee, hoor dat is niet erg. Ik heb maar maximaal tien pagina’s van je nodig.
 • Ik heb geen feelgood geschreven. Kan het ook voor andere genres?
  Mijn specialiteit ligt bij de feelgood, maar je mag de proeverij ook voor een ander genre gebruiken. Het moet alleen wel fictie zijn.
  Maar mocht je de proeverij willen gebruiken om specifiek mijn manier van werken uit te proberen, omdat je bijvoorbeeld ook interesse hebt in mijn boekredactie, dan is het wel handig als je een feelgood hebt geschreven.
  Als je wel heel graag met mij wilt werken, maar geen feelgood hebt geschreven, raad ik je aan even contact met mij op te nemen via jolanda@jolandageels.nl.
 • Heb ik de tien pagina’s echt na een week weer terug?
  Jazeker. Maar ook bij mij gebeurt er wel eens iets onverwachts. Mocht ik een en ander niet met een week af hebben, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.