Stel...
Je leest een boek en de hoofdpersoon heeft eerst blauwe ogen en een paar hoofdstukken later lees je het volgende:
“Met een verliefde blik staarde hij in haar mooie bruine ogen.”
Da’s raar, denk je dan. Maar goed, het zal wel. Een foutje is menselijk.
Je leest verder en merkt dat de love interest oftwel ‘de hunk’, die in eerdere hoofdstukken Eduard heette ineens Patrick wordt genoemd. Dan bedenk je: huh? Patrick is toch de broer? Nu wordt het verhaal wel heel vreemd… ik ga niet verder lezen in dit boek.
Je lezer wil niet verder lezen…
De nachtmerrie van elke auteur. Je wilt immers niets liever dan dat je boek gelezen wordt. Maar dat gebeurt niet omdat er een fout in staat die heel gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.
En wat dacht je van een slechte recensie op Hebban, Goodreads of een ander platform? Je moet er toch niet aan denken?
Door het aanleggen van een karakterdossier kun je dit soort fouten zelf al voorkomen.
Wat is een karakterdossier?
Een karakterdossier is een document dat tot in detail alle relevante informatie over de personages in je manuscript bevat. En dan heb ik het niet alleen over de basisgegevens zoals naam, leeftijd en uiterlijke beschrijving, maar ook meer diepgaande details over de achtergrond, karaktereigenschappen, taalgebruik, gewoontes en belangrijke levenservaringen van je personages.
Zo’n karakterdossier helpt je tijdens het schrijfproces consistent te blijven in de gedragingen en reacties van je personages. Het helpt je ook om geloofwaardige en boeiende karakters te maken omdat ze voor jou echte ‘levende’ karakters worden.
Door het karakterdossier regelmatig bij te werken en te raadplegen, kun je je lezers beter meenemen in de ontwikkeling die je hoofdpersonage doormaakt samen met de bijpersonages.
Kortom, een goed karakterdossier is een waanzinnig hulpmiddel bij het schrijven van een overtuigende en meeslepende feelgoodroman.
Hoe maak je zo’n karakterdossier?
Goed dat je het vraagt.
Je hoeft het wiel namelijk niet helemaal zelf uit te vinden. Ik heb voor jou een template gemaakt die je alleen nog maar hoeft in te vullen. Handig hè.
Alle kenmerken van jouw hoofdpersonage, de love interest oftewel: ‘de hunk’ en twee bijpersonages in een document.
Door dit document uitgebreid in te vullen en erbij te houden tijdens het schrijven, zullen jouw lezers nooit meer afhaken omdat er wel hele vreemde familieverhoudingen ontstaan. Of omdat jouw hoofdpersonage wereldschokkend nieuws wordt omdat ze spontaan van oogkleur kan veranderen.
Hoe mooi zou het zijn. Lezers die blijven hangen in je verhaal omdat ze over levensechte personages lezen. Personages die geloofwaardig zijn en waarin ze zich kunnen herkennen. Allemaal omdat jij de keuze hebt gemaakt om het template aan te schaffen en zo uitgebreid mogelijk in te vullen.
Ik zie de mooie recensies al verschijnen…