Persklaarmaker

Heb je je manuscript af? Vergeet de laatste stappen niet.

Manuscript klaar...publiceren maar

Weken of misschien wel maanden heb je erin gestoken. Onderzoek gedaan. Veel geschreven en geschrapt. Dan is daar eindelijk de dag. Je manuscript is klaar! Publiceren maar!

Of niet?

Vergeet vooral de laatste stappen niet. Laat je boek eerst persklaarmaken.
Nu hoor ik je denken: persklaarmaken? Nog nooit van gehoord. Dat snap ik. Zeker als het voor de eerste keer is dat je een manuscript geschreven hebt. Persklaarmaken is de een-na-laatste stap in het uitgeefproces van je boek (corrigeren is de laatste stap, maar daarover kun je meer lezen op deze pagina).

Wat doet een persklaarmaker?

  • Een persklaarmaker controleert het manuscript op onder andere de volgende punten:

  • Inhoud
  • Opmaak
  • Stijl
  • Spelling en grammatica
Persklaarmaker

Als ik op de inhoud controleer dan verbeter ik bijvoorbeeld inhoudelijke inconsistenties. Als de hoofdpersoon in het eerste hoofdstuk bijvoorbeeld aangeeft vegetariër te zijn, kan het niet zo zijn dat hij of zij in hoofdstuk vijftien een biefstuk aan het eten is.

Controleer ik de opmaak, dan kijk ik naar de technische staat van het document. Hierbij kun je denken aan dubbele spaties, zachte enters en of er wel of geen pagina-eindes in het document staan.

Bij de stijl kijk ik bijvoorbeeld naar de manier waarop het manuscript vertaald is. Zeggen we bepaalde dingen in het Nederlands op deze manier? Ook check ik of bepaalde woorden vaak in het manuscript herhaald worden en of de zinsopbouw klopt.

En, uiteraard, kijk ik ook naar de spelling en grammatica. Een foutje kan er natuurlijk heel gemakkelijk insluipen.

Heb je een persklaarmaker nodig?

Wil je weten wat ik voor jou kan doen als persklaarmaker? Neem dan vooral contact met me op. Dit kan per e-mail of, sneller nog, via WhatsApp.

Samen maken we jouw manuscript tot een fantastisch boek!