redigeren

Vier tips voor het controleren van je eigen tekst.

Als we een tekst schrijven, maken we daar fouten in. Dat doen we allemaal. Het is zelden zo, dat een tekst in één keer helemaal top is. We kunnen typefouten maken, spelfouten of taalfouten. Over het verschil tussen deze drie schreef ik al eerder een blog.
En het gekke is dus dat je vaak over je eigen fouten leest. Je brein vult de tekst automatisch aan omdat het ‘weet’ wat er zou moeten staan. Dat gebeurt iedereen. Wees dus niet boos op jezelf als je na heel lang zwoegen op een stuk tekst, het eindelijk de wereld in gooit en er blijkt een fout in te staan. Ook al heb je het tijdens het schrijven een aantal keer doorgelezen. Hieronder deel ik vier tips voor het redigeren van je eigen tekst op een gemakkelijke manier.

Wijzig het lettertype van je tekst.

Als je het lettertype wijzigt van je tekst dan zie je eventuele fouten sneller. De tekst ziet er namelijk anders uit waardoor je hersenen aan het werk moeten om de tekst goed te lezen. Je kunt het lettertype vergroten of juist verkleinen. Of je kiest voor een totaal ander lettertype.

Leg je tekst even weg.

Als je je tekst voor minimaal een uur (maar liever een dag) even weg legt en je gaat je tekst weer opnieuw lezen, dan kunnen eventuele fouten zo maar sneller opvallen.

Als je je tekst op een later moment opnieuw leest, is er in je hersenen intussen zoveel gebeurd dat de tekst weer ‘nieuw’ is waardoor je hersenen weer aan het werk gaan tijdens het lezen.

Lees je tekst eens van achteren naar voren.

Huh??? Yep!

Als je je tekst begint te lezen bij het laatste woord en daarna terugleest naar het eerste woord, lees je dus de woorden in plaats van de zinnen. Deze tip is heel handig als je een wat kortere tekst schrijft zoals een blog of een nieuwsbrief.

Lees je tekst hardop voor.

Als je je tekst hardop voorleest, vallen eventuele ‘rare’ of niet goed lopende zinnen snel op. Heb jij wel eens iets hardop gelezen en dat je dan denkt ‘wat staat daar nu?’. Je kunt ook iemand anders vragen om je tekst voor te lezen. Als je naar je tekst luistert dan gebruik je andere zintuigen waardoor je weer andere dingen opvallen.

Vind je het belangrijk dat je teksten op een goede manier gecontroleerd worden? Ik heb al heel veel teksten onder ogen gehad. En er is er nooit een geweest, waar ik geen foutjes in gevonden heb. Wil jij je teksten ook laten controleren door mij? Plan dan een klikgesprek in. Wil je eerst meer informatie? Lees dan vooral deze pagina op je gemak door.