redigeren tekstcorrectie

Redigeren, tekstcorrectie: één pot nat?

Je hebt hard je best gedaan op een mooi stuk tekst. Dit kan een blog, een webtekst, een scriptie of zelfs een heel manuscript zijn. Dan is het heel verstandig om je tekst nog eens te laten checken. Maar waar moet je dan zijn? Bij een redacteur of corrector? Het lijkt hetzelfde te zijn, maar toch is dat het niet. Hieronder lees je het verschil tussen redigeren en tekstcorrectie. Want één pot nat is het zeker niet.

Waarom zou je je teksten eigenlijk laten controleren?

Heel veel mensen zijn er voor zichzelf van overtuigd dat ze de Nederlandse taal heel goed beheersen en dat een extra controle totaal niet nodig is. Helaas gaat deze vlieger niet echt op. Iedereen maakt namelijk fouten tijdens het schrijven. Bij een blog kun je die vaak zelf wel ondervangen. Zeker als je aan de slag gaat met mijn tips uit dit blog. Maar als het een groter stuk betreft wil je toch graag dat er nog iemand naar kijkt.

Je wordt namelijk blind voor je eigen fouten. Dat gebeurt iedereen dus. Het is jouw tekst dus je hersenen weten als het ware wat er moet komen te staan. Ze vullen dus gewoon het juiste aan, ook al staat het er niet.

Wat doet een redacteur?

Een redacteur kijkt vooral naar het plot, de spanningsboog, je schrijfstijl en/of je personages. Met de hulp van een redacteur wordt je tekst naar een hoger niveau getild. Met name bij een manuscript is de hulp van een redacteur belangrijk.

Wat doet een tekstcorrector?

Een tekstcorrector komt in het geval van een manuscript hierna aan de beurt. Je manuscript gecontroleerd op spelling, interpunctie, zinsopbouw, consistentie en de verhaallijn. Maar veel van deze zaken zijn in elk soort tekst belangrijk. Ook in een blog. Ook in een webtekst. En ga zo maar door.

Laat grote stukken tekst dus altijd controleren.

  • Je ziet namelijk zelf je fouten niet meer.
  • Ook als je de Nederlandse taal goed beheerst, maak je fouten.
  • Een tekstcorrector kijkt met een frisse blik naar je tekst en geeft positieve feedback over bijvoorbeeld je zinsopbouw of herhalingen etc.
  • Je bent verzekerd van een goede tekst na de controle.

Ben je overtuigd?

Als tekstcorrector controleer ik met alle plezier jouw teksten. Groot of klein. Voor meer informatie kun je terecht op deze pagina. Wil je eerst even kennismaken? Plan dan een gratis klikgesprek in.